Visul tineretii sustinut…politic

Intr-o lume in care esti din ce in ce mai dezamagita de nivelul cultural, moral, al aspiratiilor, dar si al inovatiei, iata ca apar si noutati imbucaratoare. Recent, in Israel, cresterea longevitatii a devenit o problema politica, iar in Rusia Partidul Longevitatii e pe cale de a se infiinta.      Sigur, aceste initiative ar trebui sa ajunga globale.

Sper sa fiu parte a acestei frumoase lupte (si mai ales parte a succesului ei pe toate planurile), mai ales ca ultimele rezultate ma fac sa fiu plina de sperante. Dar ideea solidaritatii, sustinerii altor oameni, e delicioasa chiar si atunci cand esti obisnuita sa gandesti singura…Poate mai ales atunci.

Pe de alta parte, avand in vedere toate problemele lumii in care traim, de multe ori mi se pare imoral ca ma ocup cu aceste chestii „de lux”, cand foametea si bolile banale fac ravagii. Oamenii se ucid in Siria, dar nici nu mai reactionez ca altadata. E vorba nu de acceptarea crimelor, ci de lipsa solutiilor. Cand vad ce s-a intamplat cu Primavara Araba…Dictatura oribila din Siria e macar seculara. Iar democratia si drepturile omului sunt ceva creat de si pentru o anumita clasa sociala, economica, mentala. De fapt ceva care e rezultatul a acestora.      Trebuie sa stii sa      folosesti darurile democratiei,      sa te joci cu ele. Nu vreau sa spun ca nu toti oamenii merita libertate, dar e mai greu de implementat decat se crede la prima vedere.

Problema cea mare e insa disolutia Occidentului, a culturii Occidentale. Am citit recent o carte de futurologie de Jaques Attali, „Scurta istorie a viitorului”. Erau unele predictii ca Europa viitorului va semana cu Africa de azi.   Citind niste articole din secolul al XIX-lea despre Romania de atunci, m-a frapat cat de bine semana cu…Uniunea Europeana de azi. Forme fara fond, birocratie imensa, coruptie data de oameni care nu vor decat sa ocupe functii.      Progresul tehnic e foarte inselator. In realitate, inovatiile, ca se produc mai putine decat in 1873, maximul inventivitatii, ele nu mai apar nu din cauza ca se nasc prosti acum si atunci destepti, ci din cauza conditiilor sociale si economice. interesant e ca atunci erau unii oameni care credeau ca problema imbatranirii va fi rezolvata curand. George Sand era una dintre aceste persoane si nu era singura.

Ca sa ma intorc la oile mele, acum nu ma mai tem de numeroasele probleme tehnice care apar cand vrei sa implementezi ceva nou, aparut mai mult pe hartie, ci de posibilitatea sociala si economica de a-l duce la un final fericit.

http://www.irishtimes.com/newspaper/innovation/2011/1028/1224306357282.html

http://ieet.org/index.php/IEET/more/konovalenko201207261

http://ieet.org/index.php/IEET/more/stambler201207171

Please follow and like us:
0