Pubertatea precoce in ultimele decenii

Faptul ca in ultimele doua secole dezvoltarea copiilor a devenit mai rapida nu e niciun secret.  Cum era logic, fenomenul a fost pus pe seama modificarilor conditiilor economice, dar si a unei igiene mai bune, prevenire a infectiilor etc. Dar numai ca fenomenul se pare ca nu s-a oprit, mai mult, a continuat chiar in ultimele 2 decenii.  Care sa fie cauza?

Ritmuri diferite ale dezvoltarii in diferite comunitati

Ce s-a schimbat in acest timp? Pesticidele din mediu, care au efect similar estrogenilor, hormoni sexuali, au fost considerate responsabile. Exista cazuri, descrise in literatura de specialitate, care demonstreaza influenta pesticidelor asupra sexualizarii. Dar la om (in Romana nu stiu cum sa zic ca sa nu fie misogin), cazurile incontestabile sunt rare.  Sigur, la alte specii de vertebrate, pesti si amfibieni, lucrurile sunt mult mai clare.  La specii (pesti) la care nu exista cromozom al sexului, acesta e dat de gene, care pot fi influentate de hormoni. Acelasi individ poate deveni femela sau mascul in functie de mediu. Cum unele pesticide au efecte similare estrogenilor, raportul dintre sexe s-a modificat, ceea ce poate duce la disparitia speciilor respective.

Un studiu realizat recent in SUA arata ca femeile intra mai devreme la pubertate decat o aratau nu vechile manuale, dar si studiile din anii ’90. Aici mai intervine ceva foarte interesant, varsta pubertatii a scazut intr-un procentaj mai mare la fetele de culoare si la cele hispanice decat la cele „albe”.  Unele semne ale pubertatii apar la 7 ani la 10.4 % dintre albe, la 14,9% hispanice si 23, 4% fete de culoare, pentru ca la  8 ani procentajele sa fie 18,3%, 30,9% si 42,9%. Studiul arata ca varsta pubertatii la fetele de culoare si hispanice a scazut chiar din 1997, de la un alt studiu care semnaliza acest fenomen.  Fetele albe care prezinta semne ale pubertatii mai devreme sunt…grase, ceea ce, considera autorii, ar putea conduce la confuzii, adica sa fie vorba in unele cazuri de grasime, ci nu de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare.  In schimb, niciun semn nu pare sa sugereze ca varsta pubertatii s-a schimbat la fetele albe normoponderale.

Istorie si reproducere

Autorii, cum se vede din articol, nu gasesc explicatia la aceasta situatie.  Pentru ca nu stiu evolutie:)) Aceste rezultate chiar se pot numi predictii ale teoriei din „Civilizatia”. La om reproducerea are niste caracteristici prezentate, printre altele, de Desmond Morris in „Maimuta goala”.  Aceste sunt fertilitatea scazuta, consumul de resurse in detrimentul mamei, nu al puiului ca la alte mamifere, iar altele sunt placenta cu o structura speciala, apta sa absoarba nutrienti in cantitate mare, dar si puiul foarte mare la nastere fata de alte primate, desi el este imatur. Puii de mamifere neajutorati la nastere sunt de obicei mici, iar daca sunt mari sunt independenti (termenii sunt altricial si patricial).

Reproducerea umana pare sa poarte amprenta crizelor (nu mai zic adapatata la crize).  In „Civilizatia” lucrurile sunt tratate pe larg. Dar ceea ce e de spus este ca animalele supuse restrictiei calorice traiesc mai mult, dar fertilitatea lor scade.  O intrebare pe care am auzit-o la un congres (era adresata cuiva care vorbea despre efectele restrictiei calorice) de ce efectele pozitive ale restrictiei calorice nu sunt generalizate in natura. Dincolo de faptul ca animalele cam traiesc restrictie calorica in natura, problema e cu reproducerea. Daca un individ se adapteaza la foamete prin alte fenomene decat scaderea fertilitatii, are un avantaj fata de cei cu artere curate, dar fertilitate putina.

Un experiment efectuat cu musculite de otet arata cum stau lucrurile.  Musculitelor li s-au luat ouale la tinerete, fiind lasate sa se reproduca numai cele „batrane”. Efectul- dupa un numar de generatii, durata de viata a musculitelor s-a dublat.  Dar in natura asa ceva nu prea e posibil. Pentru ca musculitele care se reproduc mai repede sunt favorizate de selectie. E asa ceva valabil si la oameni? Mai mult, ar putea fi diferente in diferite comunitati?

Comunitatile umane au o istorie diferita nu numai in functie de expunerea la foamete, dar si a practicilor reproductive. Unii practica agricultura de mii de ani, altii de cateva secole. Agricultura, cu toate problemele ei, inseamna siguranta alimentara mai mare. In comunitatile de agricultori, contrar a ceea ce se crede, femeile nu se casatoresc foarte tinere. Imi aduc aminte ca la o expozitie de obiecte artizanale, o clienta a intrebat un vanzator Indian la ce varsta se marita femeile la ei.  La 20, ca si la in comunitatile rurale din Europa. Romii sunt nomazi, au alte obiceiuri fata de Indienii agricultori de mii de ani, ca si cele mai multe comunitati Africane, fosti vanatori-culegatori. In comunitatile de vanatori-culegatori, aparitia fertilitatii cam coincide cu casatoria.  Predictia care va fi? Femeile din comunitati sarace, cu o istorie lunga de criza (dar nu neaparat foarte lunga, uneori efectele mediului sunt rapide, v. „Civilizatia”), in care sa fi existat si incurajare reproducerii timpurii (de obicei e), o sa se dezvolte reproductiv mai repede atunci cand conditiile de mediu se vor schimba. Fetele de culoare provin din Africa, mai mult, au o istorie Americana de saracie. Hispanicele au in cea mai mare parte genele acelor desperados, ceea ce spune multe despre ele.

Fenomenul a existat si la Europeni, continua intr-o oarecare masura, dar e cu atat mai intens cu cat presiunea selectiva a mediului a fost mai mare si cu cat acesta s-a schimbat mai mult. A incetat la fetele albe normoponderale, conform studiului. Intre obezitate si reproducere timpurie ar putea exista mai multe legaturi. Cat despre riscul de a dezvolta anumite forme de cancer si fertilitatea timpurie, poate legatura ar avea o alta componenta, adica mecanisme celulare comune mai mult decat expunerea la hormoni. Dar e de investigat.

Oricum, cauza scaderii varstei pubertatii este accesul la hrana abundenta. Nu numai ca alimentatia a devenit si mai bogata, unele comunitati sarace pana de curand au acces la alimente ieftine si hipercalorice, dar aceste fenomene se pot intensifica de-a lungul generatiilor („Civilizatia foametei” prezinta alte exemple).  Cat despre practicile reproductive, patriarhatul ar putea prin aceste fenomene sa influenteze sanatatea generatiilor viitoare, adica sa fie nociv pentru sanatatea femeilor pe termen lung, dar nu numai a lor. Pentru ca acea selectie a reproducerii la varste foarte tinere ar putea avea multiple efecte. O alta predictie a teoriei ar fi o anumita distributie de rezerva la femeile care se reproduc mai tinere. E si asta de investigat.

Cat despre articolul cu sexualizarea si pubertatea precoce e tare. Exista studii care arata cumva ca fetele care se masturbeaza de la varste fragede au pubertate mai devreme? Atunci cum le sexualizeaza imaginile de la tv mai mult decat sexul in sine? Teama sexualizarii prin imagini e pentru parinti, sa se protejeze ei. In istorie copiii nu erau asa naivi (cum nu sunt nici acum), pudoarea excesiva vine si in Europa cu crestinismul, adica tot o religie patriarhala.

http://www.nytimes.com/2010/08/09/health/research/09puberty.html?_r=2

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/156398/De-ce-intra-copiii-romani-la-pubertate-la-noua-ani.html

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/151872/STOP-Sa-nu-ne-mai-sexualizam-fetitele.html

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*