Romania – Tara in care nimic nu conteaza

Asa vorbea Martha Bibescu despre tara ei natala, „tara in care nimic nu conteaza”. Zilele trecute a fost ziua nationala a Romaniei.  Ce parere am despre stat in general, despre statele nationale, am explicat in alte articole.  Nationalismul e o forma de tribalism atat de bizara, pentru ca se refera la apartenenta la niste grupuri atat de artificiale, create pe criterii politice.  A fi nationalist inseamna a avea un atasament fata de razboaiele, jocurile politice din trecut, care adesea au adus probleme grave ancestorilor tai. Dar tribalismul e in genele noastre, de aceea oamenii nu ezita sa apeleze nici la aceasta forma mai nou aparuta.

In conditiile existentei statelor nationale in forma actuala, declaratia universala a drepturilor omului mi se pare un monument de cinism. Nu ajunge ca din punct de vedere biologic, destinul uman se decide in cea mai mare parte inainte de nastere. Dar si din punct de vedere social si material, destinul unui om se decide tot atunci. Cei mai multi parametri care definesc bunastarea, incepand de la speranta de viata, sansele in viata pe toate planurile, depind in cea mai mare parte de locul in care te-ai nascut.  Dreptul de a trai in democratie, prosperitate economica vine din nastere in cele mai multe cazuri, nu din meritele personale.  E oare drept?  Ce se poate face?

Dincolo de o globalizare a sanselor pentru toti oamenii, de o adevarata globalizare economica si a valorilor culturale esentiale, poate unele drepturi civile, cum este dreptul de vot, ar trebui castigate. E vorba de faptul ca oameni cu inteligenta si cultura precara, manipulabili, pot vota, creand dezastre care ii afecteaza pe altii. Asa s-a intamplat in Germania in 1933, ceea ce a influentat destinul intregii Europe timp de decenii, apoi in Romania in 1990, dar si cu alte ocazii. Poate dreptul de vot ar trebui sa depinda de un examen care sa testeze nu numai cunostintele politice, dar si responsabilitatea potentialului votant. In democratie avem orice drept, dar nu pe acela de a face rau altor oameni. Din nou, stiinta e prea putin prezenta in stiintele sociale, politice, nu se fac rationamente cu bataie lunga.  La fel, in cazul imigrantilor care vor sa traiasca in prosperitate economica, dreptul acesta ar trebui de asemenea castigat. In Marea Britanie, dar nu numai, traiesc imigranti care nu au niciun fel de atasament fata de valorile culturii euro-atlantice. Dincolo de cunostintele de istorie, limba, cred ca ar trebui testat interesul si aprecierea acestor oameni pentru ceea ce e esential in aceasta parte a lumii: democratia, drepturile omului (valoarea omului in general).  In asemenea conditii, discutiile despre Sharia in Marea Britanie nu ar mai exista.

Pe de alta parte, nu putem nega apartenenta la o anumita limba, valori create in aceasta limba, pe un anumit teritoriu. Dar din nefericire, in Romania, tot ce e creat de vecinii nostri,  de oamenii care vorbesc aceasta limba, s-au nascut pe acest teritoriu, nu conteaza, ba din contra, e sabotat in primul rand. Recent am vazut un articol in care Herta Muller era criticata, chipurile nu ar fi meritat premiul Nobel. Nu numai ca i se contesta meritele de catre securistii care cu nerusinare declara ca nu a fost persecutata, dar si de catre liderii de opinie ca Cristian Tudor Popescu. Cei care pretind asta au citit ceva scris de ea? Au citit din alti autori aflati pe lista de Nobel? Au facut o comparatie? Nu ma pricep la beletristica, dar am citit din Herta Muller. Desi stilul mi se pare extrem de deprimant, imi dau seama ca e o literatura complexa, care abunda in metafore foarte sugestive si mijloace literare de tot felul. Se vede calitatea, asa cum se vede in multe lucruri, chiar daca unele dintre acestea nu ne atrag.

Ma asteptam nu ca in ziua in care s-a anuntat decernarea premiului Nobel pentru literatura unei persoane legate de cultura romana, sa vad pe toate posturile tv interviu cu Herta Muller sau macar cu cei care au scris despre ea.  Intamplator, un vecin al meu din copilarie, a scris o astfel de carte, la lansarea careia, desi autorul e cadru universitar, deci are studenti, nu a venit nimeni (dupa declaratiile mamei lui)! Nimeni nu l-a intrebat insa pe Cosmin despre Herta Muller. Cineva din cultura noastra, care a trait si a scris despre experiente comune intr-un sistem politic halucinant, a luat Premiul Nobel! Ce conteaza!!!!

Nu e vorba de patriotism, e vorba de dreptul oricarui om, din orice cultura, de a i se recunoaste meritele, de a se manifesta pe plan cultural, de a avea sanse, fie ca e din Romania, Peru sau Zimbabwe. As fi vrut sa evit sa utilizez nume de state…

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/143403/The-Guardian-Un-fost-securist-a-lansat-un-atac-taios-la-adresa-laureatei-cu-Nobel-Herta-M-ller.html

http://www.piticipecreier.ro/carte/62395-Herta-Muller-Metamorfozele-terorii.html

 

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*