Unii nu fac SIDA. De ce?

Azi am citit un articol interesant, care arata nivelul de cultura din tara noastra.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/154765/Tinerii-romani-cred-ca-tantarul-transmite-HIV.html

Mi-am adus aminte de Bush care, aflat in vizita in Haiti, se stergea pe maini de camasa lui Clinton dupa ce daduse mana cu niste cetateni de culoare. Uite ca nu e singur, exista si in Europa unii ca el. Dar dincolo de asta, SIDA nu prea e de ras.

Cimpanzeul nu face SIDA. Toate incercarile de a-l infecta, incepand din anii ’80, epoca SIDA, au esuat. Cimpanzeul nu face nici alte boli comune la om, sau daca le face, le face mult mai rar. Aceste boli au nume foarte dragute: boli psihice, Alzheimer, autism, maladii autoimune, cancer (de vreo 10 ori mai rar la cimpanzeu in captivitate!), diabet de tip II (foarte rar la cimpanzeu) etc. Face si altfel de malarie, dar asta e o alta discutie.

Oamenii fac SIDA, din nefericire. Dar nu toti. Nu exista nimic, niciun virus, bacterie, dar nici insecticid, pesticid, etc., care sa ucida toata populatia, toti indivizii. Pentru ca exista variabilitate, unii sunt rezistenti.    Populatiile umane, izolate de mii de ani, sunt sensibile in mod diferit la diferite maladii. Adica in unele populatii exista oameni care sunt rezistenti,    in altele nu exista sau sunt foarte rari. Despre deletia unui receptor de citokine, delta 32, care face dificila patrunderea virusului in celule, s-a scris deja mult. Despre faptul ca aceasta deletie este cel mai des in nordul Europei, aproape compleplet    absenta in Africa si Asia, de asemenea se stie. In Africa, infectia cu HIV are un parcurs fulminant.

In sudul Europei este destul de rara. In Romania nu exista studii, dupa stiinta mea, dar studiile efectuate in Italia arata lucruri foarte interesante. Se pare ca aceasta mutatie nu confera protectia scontata pacientilor din sudul Europei, ceea ce ar putea avea implicatii importante.
Sunt si ipoteze care de care mai fanteziste care sa explice distributia acestei mutatii, printre care pierderea ei in sud ar fi mostenirea Imperiului Roman.    Romanii ar fi imprastiat anumite maladii, la care purtatorii delta-32 ar fi fost mai sensibili. Mai e si ipoteza mostenirii Evului mediu, cand moartea neagra a decimat populatia (incepand din secolul al XIV-lea). Europenii sunt fericitii urmasi ai supravietuitorilor acestei epidemii, de aceea ar fi mai rezistenti. Dar se pare ca rezistenta la aceasta maladie ar fi mai complicata decat pare.    Mai multe date (desi nu toate care exprima viziunea mea) sunt in „Civilizatia”. Pe scurt, rezistenta lainfectia cu HIV si apoi evolutia SIDA ar avea legatura cu dinamica raspunsului imun. Cimpanzeul    nu are delta-32, si totusi…Ar putea fi multe alte cauze ale acestui fenomen, dar un alt aspect interesant este faptul ca alte specii de primate, mai putin inrudite cu omul, care au si aspecte biochimice similare (sugerate din existenta si frecventa unor maladii, mai precis, diabet, dar nu numai) dezvolta o maladie in care apare imunodeficienta, similara cu HIV, dar determinata de alt virus. Asta a fost o predictie a teoriei mele, care m-a bucurat, desi e vorba de raul unor rude.    De ce se intampla asta, raspunsul in „Civilizatia..”.

Nu e vorba despre asta, desi ar avea o legatura…

http://www.rdmag.com/News/2010/05/Life-Sciences-Diseases-Insights-Into-The-Mystery-Of-Natural-HIV-Immunity/

Incerc sa transform aceasta idee in experimente care sa conduca la studii si la rezultate terapeutice, eventual. Cat de interesati sunt insa cei responsabili de asa ceva e greu de descris. Asta e insa o alta discutie. Nu e vorba de gandire pozitiva, ci de biochimie.

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=104351710

Am scris asta in intampinarea unui eveniment:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/151850/VIDEO-Efectul-Lazarus-Ce-poti-cumpara-cu-40-de-centi.html

Solidaritatea umana ar trebui sa ajute la schimbarea situatiei din Africa. Bill Gates a venit cu ideea de a sprijini studiile bolilor specifice lumii a III-a, deoarece ele nu sunt studiate de catre occidentali, pentru ca nu aduc bani. Organizeaza un astfel de concurs, la care poti participa cu idei noi pentru tratarea bolilor specifice. O idee foarte buna, care a umilit unii umanisti albi (printre care si eu). Marturisesc ca nu m-am gandit la asta. Dar acum realizez ca oricat de cumplite, maladiile sunt una dintre problemele minore ale Africii. Daca vrem sa-i ajutam, sa le redam demnitatea, e nevoie de mai mult. Dar din nefericire, daca Africa e un ghetou imens din cauza dezmostenirii culturale, avem si noi in Europa un fenomen asemanator:    Romii.    Cel putin, bolile lor sunt ca ale noastre…

 

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*