Alfabetizarea stiintifica in Romania

Analfabetismul, lipsa crunta de cultura sunt la originea problemelor din unele societati (nu singure sau nu decurg din alte cauze). In tarile fundamentaliste islamice, nivelul alfabetismului este foarte ridicat, si asta explica multe. Problema e ca un sondaj recent arata ca in Romania analfabetismul stiintific e foarte raspandit.  Ce efecte ar avea?
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/155835/42-dintre-romani-cred-ca-Soarele-se-invarte-in-jurul-Pamantului.html

Nu cred ca rezultatele sunt chiar atat de crunte. M-a distrat corelatia dintre norocul in amor si cel la jocul de carti. Oare cum se aplica asta la cartile pe care le scrii? In cazul asta as avea garantat un motiv de bucurie dintr-o directie sau alta.

Care sa fie cauzele acestor rezultate? Probabil saracia si evenimentele din ultimele decenii care au rasturnat valorile au dezechilibrat sistemul de recompensa al oamenilor.  Interesul pentru stiinta depinde de unele conditii de mediu, adica e un joc destul de enorgofag si cronofag, care nu se preteaza in saracie si lipsa de timp. In plus, exista alternative de recompensa mai facila. Mass media ofera divertisment mai facil, mai putin solicitante decat interesul stiintific.

Sigur, insasi instruirea nu mai reprezinta o sursa de recompensa morala si materiala. Un alt fenomen important e scoala. Dincolo de coruptia din scoli, calitatea profesorilor si a programei, este confuzia pe care predarea religiei in mod confesional o genereaza.  Cand la religie li se furnizeaza elevilor niste raspunsuri foarte simple despre originea universului si a omului, apoi la orele de stiinta li se ofera altele, lucrurile devin din ce in ce mai neclare, iar elevii aleg ceea ce e mai accesibil.

Rezultatele acestui studiu ar trebui sa-i faca pe guvernanti sa reflecteze mai mult asupra efectelor religiei in scoli. Propun excluderea imediata a aceste materii din programa scolara. Nu inteleg de ce exista atata reticenta in a exprima acest lucru nu numai la nivel politic, dar si din partea unor ONG-uri. Atentie! Studiul religiei crestine, care face parte din cultura euro-atlantica, explica evenimentele din ultimele milenii, e important pentru instructie, dar nu cand se preda ca acum.  Crestinismul ar trebui predat de istorici sau filosofi, din punct de vedere istoric, nu de catre preoti. Libertatea de religie nu numai ca nu ar fi afectata, ba din contra, secularismul e in sprijinul libertatii de religie.

 

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*