Cand actioneaza selectia sexuala…la muste?

Cine ar fi crezut, dar si mustele au penis? Bine pentru ei (mi-a raspuns cineva la aceasta afirmatie)! Dar penisurile lor au tot felul de carlige, tepi etc. Bine pentru ele!
Dincolo de glume, Darwin a asemanat rolul acestor ornamente aparent ciudate cu celebra coada a paunului. Ele ar fi implicate in selectia sexuala, femelele ar alege masculii cei mai impodobiti. Asta s-ar numi selectie preinseminare, pentru ca se pare ca la insecte (dar nu numai) exista si selectie postinseminare. Adica masculul care a facut sex cu o femela nu poate sta linistit dupa aceea. Pentru ca lupta lui pentru reproducere continua, fiind dusa de sperma lui, care competitioneaza cu cea a altor masculi. Femelele se imperecheaza cu mai multi masculi intr-o perioada scurta de timp (si mai bine pentru ele!). Iar toate aceste podoabe ar avea rolul de a inlatura sperma altor masculi care s-au imperecheat inainte. Aceasta idee, greu de testat in mod direct, e sugerata de faptul ca ritualul de imperechere incepe la unele insecte numai dupa ce copulatia a inceput.

Numai ca tehnologia laserelor a permis recent testarea acestei ipoteze. Michael Polak  de la  Universitatea din Cincinnati, Ohio si entomologul Arash Rashed de la Universitatea California, Berkeley, s-au jucat un pic de-a doctorul Ciomu, si au taiat niste spini de pe penisul unor muste. Surpriza, acesti masculi nu s-au mai putut imperechea, ei alunecand de pe musculite in timpul copulatiei. Acesti tepi aveau deci rolul de fixare in timpul actului sexual. Daca totusi reuseau sa-si duca la bun sfarsit misiunea, masculii fara tepi erau la fel de fertili ca si cei teposi.

Acum insa urmeaza interpretarea studiului: tepii si rolul lor confirma ipoteza lui Darwin, ei fiind rezultatul selectiei sexuale preinseminare, nu postinseminare. Un fel de coada a paunului, despre care insa se stie ca n-are vreun rost functional.  Desigur, au fost si unii care au spus ca nu se exclude nici faptul ca femelele ar putea sa investeasca mai putin in sperma care provine dintr-un penis fara tepi (mai putini nutrienti), asta daca au ocazia, sa inteleg.

Cum ar fi sa interpretam asta la oameni? E destul de greu de facut o analogie pentru ca oamenii au creier dezvoltat, gandesc complicat, au control comportamental. Sa zicem ca femeile prefera barbatii cu erectie, nu cu penisul flasc, care au mai multi urmasi, de aceea erectia e destul de des intalnita… E selectie sexuala pre- sau postinseminare? Am putea spune ca e simpla functionare, eventual selectie naturala, chiar daca apare in sfera sexuala.  La fel la musculite. Dar…

http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2010/106/3?etoc

 

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*