Cat de mare e creierul lui Anders Breivik?

Eram la o cafenea la Romana cand mi-a venit ideea cu diferentele de marime a creierului la diferite grupuri etnice si in istoria speciei. De curand citisem un articol controversat al unui Danez la fel de controversat despre inteligenta nordicilor si „prostia” meridionalilor. De fapt nu le spunea pe direct, dar din studiile lui reiesea ca blonzii nu sunt ca in bancurile cu blonzi, din contra.  Din pacate, omul e un animal care se adapteaza la mediu, care face ce fac si alte organisme in cazul expunerii la factorii de mediu, cum ar fi frigul. Da, e adevarat, nordicii au creierul mai mare decat sudicii, albii decat negrii,  omul de Neanderthal decat omul modern, dar si omul de acum 10000 decat omul actual, dar cu mici exceptii, care se cam coreleaza cu lipsa modificarilor climatice in aceasta perioada.

Se stie ca talia unor specii creste de la Ecuator odata cu cresterea latitudinii. Dimensiunile indivizilor din cadrul acelorasi  specii se coreleaza temperatura, in epocile glaciare crescand (studiu citat in „Civilizatia foametei”). Hormonii variaza sigur. Creierul creste ca orice organ sub influenta unor hormoni de crestere, atat inainte cat si dupa nastere. Mai mult, acesti hormoni variaza si sezonier, iar diferente in dezvoltarea creierului, reflectate in patologie, apar in zona temperata la om, dar si la alte mamifere.

Dar un creier mai mare inseamna in mod neaparat mai multa inteligenta? Sigur, nu, pentru ca inteligenta e ceva complex, greu de evaluat. Dar mai multe caractere psihice tipic umane? Probabil, da, unele. Dar nu si altele. Un control comportamental mai bun? Probabil. Dar nu neaparat abilitati verbale mai bune si un anumit tip de creativitate. In mod sigur autism mai mult. Poate mai mult nonconformism, legat de o mai buna putere de concentrare. Dar e neaparat asta un lucru bun intotdeauna? Anders Breivik ar putea avea un creier foarte mare, cum au avut si alti criminali in serie celebri din istorie.

Atentie, ultimul alineat contine date din teoria mea, despre care recunosc ca ar putea avea consecinte mai putin corecte politic. (Adica ar putea fi interpretata ca atare, desi cine poate patrunde si face predictia despre mintea oamenilor care discrimineaza  pe criterii atat de superficiale? Probabil gasesc ei din orice cercetare si orice teorie ceva care sa le convina. ) Dar atentie, tot ea spune ca alti factori de mediu pot modela creierul dupa nastere in diverse moduri. E foarte bine ca oamenii sunt diferiti, problema e ca oamenii din alte populatii si alte culturi sunt prea putin prezenti cu ceea ce au de oferit in cultura, stiinta, economie, tocmai din motive de discriminare, nu in ultimul rand economica.  Mentionez ca as adopta o fetita din Etiopia. Si cine nu ar angaja un secretar ca raperul lui Kim Kardashian? 🙂

http://www.realitatea.net/oamenii-din-regiunile-polare-au-creierul-mai-mare_856764.html

Please follow and like us:
0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*