Viata extraterestra? Inca nu

Recent xenobiologia a revenit in discutie. Xenobiologia (cum ii spune numele grecesc) reprezinta originea extraterestra (alien) a vietii. Asta presupune nu doar inseminarea pamantului de catre niste extraterestri inteligenti, dar mai ales aparitia in spatiul extraterestru a unor forme de viata simple.

Xenobiologia (astrobiologia in cazul asta) pare credibila pana la un punct in sensul ca in spatiul extraterestru au sanse sa se formeze molecule complexe, care exista in materia vie, din simplul motiv ca atomii au mai multe sanse sa se intalneasca. Sub influenta radiatiilor cosmice acest lucru devine si mai posibil. Intr-adevar , sinteza in spatiul extraterestru ar putea explica chiralitatea. Adica de exemplu, aminoacizii din organismele vii sunt levogiri, iar monozaharidele nu sunt dextrogire. Chiralitatea (vine de la mana, ruda cu chiromantia) se refera la imagini care nu se suprapun peste imaginea lor in oglinda. In cazul sintezei organice de laborator, proportia izomerilor e de 50%-50% (ameste racemic). SE pare insa ca in spatiul proportia de aminoacizi levogiri/dextrogiri e de 3/1. Totusi exista explicatii alternative pentru asta.

Personal cred ca e posibil ca anumite „caramizi” mai mari sau mai mici sa fi aparut in spatiu, dar viata ca atare a aparut pe Pamant. Pe ce ma bazez? E drept ca acele caramizi susmentionate se sintetizeaza destul de greu, iar uneori conditiile de pe pamant din perioada in care consideram ca ar fi aparut viata nu erau tocmai propice pentru aceste sinteze, dar viata e ceva mai mult decat acele caramizi. E schimb mai mult sau mai putin rapid de substante, reactii enzimatice.  SI pentru asta e nevoie de o anumita temperatura. De aceea cred ca se poate vorbi de sinteze extraterestre foarte intersante, dar de viata, daca nu e asociata unei planete cu o anumita temperatura, mai putin.

Studiul unor structuri care apar pe suprafetele unor meteoriti a sugerat existenta unor fosile bacteriene extraterestre. Probabil este vorba de altceva, probabil sunt contaminari cu viata terestra, asa cum s-a sugerat, asa cum s-a intamplat acum un deceniu cu anuntul despre viata pe Marte. Dar e bine ca studiile si ideile despre originea vietii au reintrat in discutie.  Repet, cred ca mecanismele prin care a aparut si apoi a evoluat viata trebuie sa aiba ceva in comun, si de aceea ar trebui sa nu fie studiate seperat. Evolutia si abiogeneza nu trebuie sa fie total separate.

http://www.rdmag.com/News/2011/03/Imaging-Technology-NASA-disavows-its-scientist-s-claim-of-alien-life/?et_cid=1240445&et_rid=54723391&linkid=http%3a%2f%2fwww.rdmag.com%2fNews%2f2011%2f03%2fImaging-Technology-NASA-disavows-its-scientist-s-claim-of-alien-life%2f

 

1 Comment

  1. Si nu doar temperatura a favorizat aparitia caramizilor vietii. O atmosfera primordiala reducatoare a fost deasemenea un factor decisiv in reactiile chimice. Modificarea ei ulterioara in atmosfera oxidanta ca acum a fost de natura sa sustina ceea ce aparuse deja..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*