Zeii exista!

Candva Andrei Plesu, care a fost un timp ministrul de externe al Romaniei, a spus ca daca ne descurcam cu elitele politice pe care le aveam (era vorba de politica internationala), atunci exista Dumnezeu. Criza economica actuala ar veni in contradictie cu afirmatia lui Plesu, elitele noastre corupte si limitate incep sa dea rateuri.

Dar oricum, ideea e ca zeii, oricare ar fi ei, ar putea exista. Suna straniu din tastatura unui evolutionist, totusi¦Ce sunt zeii? Notiuni acceptate de multi oameni, care au pentru ei anumite sensuri bine determinate, adesea cu profunde implicatii afective. Daca oamenii cred intr-o notiune abstracta, daca ea le influenteaza viata, se poate spune ca aceasta exista. Exista democratia? Exista ! Pentru ca oamenii cred in ea. La fel se poate spune ca zeii exista.

O dovada ca zeii exista e felul cum religia conduce viata a milioane de oameni. Vaticanul a emis recent   « cea mai autoritara declaratie in materie de bioetica din ultimii 20 ani   « (sursa: ziarul Cotidianul)

Cum se arata in articol, Vaticanul isi reafirma ostilitatea fata de fertilizarea in vitro, cercertarea cu celule stem embrionare, pilula contraceptiva de a doua zi sau antiprogestativul RU-486 (chiar as fi curioasa daca acesta se recomanda in Romania in locul avortului mecanic, atunci cand este posibil). Ultimele doua sunt trecute sub incidenta   « pacatului avortului   ».

Nu sunt in masura sa discut ideologia care a condus la astfel de decizii, dar sunt in masura sa discut efectele asupra sanatatii a milioane de oameni ale unora dintre ele. Idei de acest gen, cum ar fi descurajarea utilizarii prezervativului in Africa, au condus la imbolnavirea si moartea de SIDA a mii de oameni. De asemenea, interzicerea avortului din motive religioase a dus la moartea a mii de femei in numeroase tari ale lumii.

Negarea naturii umane

Sunt pentru libertatea de religie, dar si de expresie. Oricine poate spune orice, oricine poate inventa ce ideologie vrea, dar cand incerci sa o impui, atunci lucrurile ar trebui sa se schimbe. Daca cineva inventeaza o ideologie prin care purtarea centurii de siguranta la volan e un pacat, probabil multi s-ar scandaliza. La fel, daca o ideologie ar interzice tratamentul cu insulina la diabetici sau utilizarea cremelor solare la persoanele cu pielea deshisa la culoare.

Dar cand cineva spune acest lucru sub autoritatea Bisericilor traditionale, se aplica alte standarde. Unele recomandari fac foarte mult rau sau chiar neaga natura umana si legile naturii. Homosexuali vor aparea intotdeauna, anumite conditii vor conduce la homosexualitate asa cum anumite conditii vor conduce la aparitia diabetului. Daca diabetul de tip II s-ar putea preveni printr-un anumit comportament (miscare, evitarea obezitatii etc.), homosexualitatea nu se stie cum s-ar putea preveni. Numai presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a spus ca la el in tara nu exista homosexualitate. Daca e adevarat, si absenta homosexualilor nu e rezultatul uciderii lor (adica a selectiei artificiale), atunci dl. Ahmadinejad merita Premiul Nobel pentru cunoasterea mecanismului aparitiei homosexualitatii si prevenirea acesteia.

Ca si comunismul, adesea religia crestina neaga natura umana. Asa cum declara pacat sexul in alt scop decat cel al procrearii ar putea declara pacat si mersul biped sau lipsa parului de pe corp. Pentru ca sexul in scopul placerii, nu numai al reproducerii, sexul inafara perioadei fertile, dar si anumite aspecte ale placerii sexuale sunt caractere tipic umane, la fel ca mersul biped, lipsa blanii sau creierul gigantic in raport cu corpul. Cum se stie, e foarte greu de determinat cu exactitate perioada fertila la om, deasemenea, fertilitatea umana e foarte redusa, deci o recomandare a sexului in scopul procrearii este ceva extrem de dificil de urmat, ca sa nu mai spunem ca e nerealista.

De asemenea, a condamna homosexualitatea ca pe un pacat, echivaleaza cu a condamna oamenii cu ochii albastri sau oamenii carora le plac dulciurile. Homosexualitate exista si la animale, iar procentajul homosexualilor, care la om sunt atestati din Antichitate, e relativ constant in populatii. Acum cativa ani se vehicula un procentaj de 10% din populatia masculina ca avand orientare homosexuala in Statele Unite. Nu stim care este acest procentaj la noi, desi sursa Basescu indica aproximativ 20%. Ma indoiesc de valoarea stiintifica a acestei cifre, probabil Presedintele generaliza la intreaga populatie situatia de pe navele comerciale. Oricum, homosexualitatea e atat de prezenta in populatiile umane, incat sociobiologii se intreaba care e avantajul ei evolutiv.

Numai ca sociobiologii nu se revolta cand aud de condamnarea homosexualitatii, cum antropologii nu se revolta cand aud de condamnarea avortului si a contraceptiei. In schimb, toata lumea se revolta daca aude de aberatii culturale care conduc la mutilarea sexuala a copiilor, la lapidarea unor oameni, dar cu o singura conditie: sa fie in alte culturi, adica sa fie in gradina altora, nu a noastra.

O religie echivalenta

Daca un guru actual al crea o noua religie, care sa nege in aceeasi masura natura umana ca si aceste recomandari ale Vaticanului, aceasta ar putea recomanda, printre altele :
1. Evitarea mersului biped, care poate fi considerat un pacat. Mersul biped determina tot felul de probleme de sanatate la om, dar si nasterea dificila.
Aceasta recomandare ar fi similara cu interzicerea contraceptiei si a avortului, care reprezinta efecte ale abaterii de la sexul in scop de procreare. Ambele sunt caractere tipic umane, desi sexul de placere exista si la alte specii, cum sunt bonobo si delfinii, adica e si mai greu de negat din punct de vedere biologic.
2. Stigmatizarea oamenilor cu pielea alba, care reprezinta prin ea insasi un pacat. Iar daca li se intampla sa se imbolnaveasca de melanom, pentru ca au stat la soare, cand acest lucru putea fi evitat, acesti pacatosi trebuie sa moara. Oricum, cremele solare trebuie interzise.

Ultima pare o aberatie, dar seamana cu stigmatizarea homosexualilor. De asemenea, seamana si cu unele reactii pe care le-au avut unii fata de campania de vaccinare contra HPV. Am vazut pe un forum cum cineva spunea ca daca dezvoltarea unui cancer cauzat de infectia cu HPV e o masura a promiscuitatii, atunci   « pacatoasa trebuie sa moara !   » Dar despre un melanom dezvoltat ca urmare a expunerii inconstiente la soare se poate spune mult mai usor ca e o consecinta a pacatului, a comportamentului hedonist. Mii de ani oamenii s-au protejat de soare, pana cand moda ne-a impus sa ne bronzam excesiv si sa uitam de pericole. Dar oamenii intotdeauna au facut sex de placere. Cine ar zice de o persoana cu melanom :   « pacatosul trebuie sa moara ?   »

Condamnarea unui comportament de catre Biserica se face sub amenintarea iadului, inchisoarea eterna a pacatosilor. Dar aici pe Terra exista si au existat iaduri mult mai palpabile. Daca oamenii ar fi constienti ca fara democratie, drepturile omului, stiinta, si alte descoperiri ale pacatosilor, se duc in iaduri asemenatoare cu Coreea de Nord, China sau Africa (adica si le creaza in locurile unde traiesc), atunci poate ar sti de ce trebuie sa se teama mai intai, caror recomandari sa le dea importanta mai mare.

 

1 Comment

  1. 🙂 Presupun ca acum cinci ani nu ati fi dat nici un credit aparitiei in Europa civilizata a unei legi antiavort ca cea de azi din Polonia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*